Sfinksitemppelit

Sfinksitemppeli ja Khefrenin laaksotemppeli (sekä Amenhotep II:n rakennuttama temppeli)

Sfinksin edessä sijaitsee 3 temppeliä: Sfinksistä päin katsottuna etuvasemmalla on uuden valtakunnan ajan temppeli (Amenhotep II, 18. dynastia). Suoraan edessä oleva Sfinksitemppeli ja oikealla oleva Khefrenin laaksotemppeli ovat ikivanhoja.

Sfinksitemppeli ja Khefrenin laaksotemppeli ovat Egyptin vanhimmat temppelit. Ne ovat yhtä vanhoja kuin sfinksi, koska niiden rakentamisessa on käytetty lohkareita, jotka ovat syntyneet sfinksin aluetta louhittaessa (egyptologit ovat tästä samaa mieltä). Megaliittiset kivet painavat 50-200 tonnia. Muissa Egyptin temppeleissä ei ole käytetty yhtä suuria kiviä (Abydoksessa sijaitsevan Osirionin lisäksi). On erikoista, että kaikkein suurimmat kivet löytyvät muinaisen Egyptin vanhimmista temppeleistä ja pyramideista. Vanhimpien temppeleiden seinät ovat hieroglyfeistä paljaita eikä niistä tiedetä paljoakaan.

Khafre Valley Temple
kuvassa Khefrenin laaksotemppeli: http://brianholihan.com/ancient-egypt

Khefrenin laaksotemppelin sisäpuolella olevat graniittipilarit ovat säilyneet hyvin ja temppeliä ympäröivät kalkkikiviseinät ovat kuluneet eroosion johdosta. Mielenkiintoista on, että graniittipalkit on sovitettu tarkasti yhteen jo rakennusvaiheessa voimakkaasti kuluneeseen kalkkikiviympärykseen. Temppeli on siis rakennettu kahdessa eri vaiheessa. Näiden rakennusvaiheiden välillä on voinut kulua aikaa jopa tuhansia vuosia. Graniittipilarit on mahdollisesti rakennettu faarao Khefrenin aikana. Kalkkikiviympärys on ikivanha. Khefrenin temppelin rakennustyyliä muistuttaa vain yksi toinen temppeli Egyptissä, Osirion.