Coral Castle

Aloitamme tutkimusmatkan (leikkimielisesti) Floridassa sijaitsevasta korallikivestä rakennetusta linnasta.
Sen rakensi vuosina 1920-1940 Latviasta Yhdysvaltoihin muuttanut erakko Edward Leedskalnin.

Linna on rakennettu monien tonnien painoisista megaliittisista kivistä. Megaliittisella rakentamisella tarkoitetaan suurista lohkareista tehtyä rakennelmaa, jossa kivet lukkiutuvat toisiinsa ilman laastia eikä betonia ole käytetty.

Leedskalnin työskenteli öiseen aikaan tiettävästi yksin ja käytti yksinkertaisia työkaluja. Hän sanoi tietävänsä pyramidien rakentamisen salaisuuden. Linnoituksen portti painaa 8-9 tonnia. Kun portti lakkasi toimimasta yli 30 vuotta Leedskalninin kuoleman jälkeen, niin sen korjaamiseen tarvittin 6 miestä ja nostokurki. Sanotaan, ettei portti ole sen jälkeen kääntynyt enää yhtä pehmeästi.

Coral Castle -Dokumentti Youtubessa

Coral Castle
kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Coral_Castle

 

Göbekli Tepe – (virallisesti) maailman vanhin temppeli nykyisessä Turkissa

On yleinen argumentti, että Egyptissä ei voinut olla suuria rakennelmia ennen faaraoiden aikaa, koska varhaisemmasta kehittyneestä kulttuurista ei ole todisteita. Tämä ei aivan pidä paikkaansa. Turkissa sijaitseva Göbekli Tepe rakennettiin 11 000 vuotta sitten ja sitä pidetään maailman vanhimpana megaliittitemppelinä. Alueella on noin 20 kivikehää, joissa on yhteensä yli 200 ”T”-muotoista pilaria. Suurimmat kivet ovat 6 metrin korkuisia ja painavat 20 tonnia. Osa pilareista on koristeltu mystisillä eläinten kuvilla. Paikka on hyvin säilynyt, koska se haudattiin tarkoituksella maan alle.

Gobekli Tepe
kuva: http://www.bibliotecapleyades.net

Siirrymme Egyptiin…

Sfinksitemppeli ja Khefrenin laaksotemppeli (sekä Amenhotep II:n rakennuttama temppeli)

Sfinksin edessä sijaitsee 3 temppeliä: Sfinksistä päin katsottuna etuvasemmalla on uuden valtakunnan ajan temppeli (Amenhotep II, 18. dynastia). Sfinksitemppeli suoraan edessä ja Khefrenin laaksotemppeli oikealla ovat ikivanhoja.

Sfinksitemppelit
kuva: http://www.aeraweb.org/sphinx-project

Sfinksitemppeli ja Khefrenin laaksotemppeli ovat Egyptin vanhimmat temppelit. Ne ovat yhtä vanhoja kuin sfinksi, koska niiden rakentamisessa on käytetty lohkareita, jotka ovat syntyneet sfinksin aluetta louhittaessa (egyptologit ovat asiasta samaa mieltä). Megaliittiset kivet painavat 50-200 tonnia. Muissa Egyptin temppeleissä ei ole käytetty yhtä suuria kiviä (Abydoksessa sijaitsevan Osirionin lisäksi). On erikoista, että kaikkein suurimmat kivet löytyvät muinaisen Egyptin vanhimmista temppeleistä ja pyramideista. Vanhimpien temppeleiden seinät ovat hieroglyfeistä paljaita eikä niistä tiedetä paljoakaan.

Khafre Valley Temple
kuvassa Khefrenin laaksotemppeli: http://brianholihan.com/ancient-egypt

Khefrenin laaksotemppelin sisäpuolella olevat graniittipilarit ovat säilyneet hyvin ja temppeliä ympäröivät kalkkikiviseinät ovat kuluneet eroosion johdosta. Mielenkiintoista on, että graniittipalkit on sovitettu tarkasti yhteen jo rakennusvaiheessa voimakkaasti kuluneeseen kalkkikiviympärykseen. Temppeli on siis rakennettu kahdessa eri vaiheessa. Näiden rakennusvaiheiden välillä on luultavasti kulunut aikaa jopa tuhansia vuosia. Graniittipilarit on mahdollisesti rakennettu faarao Khefrenin aikana. Kalkkikiviympärys on ikivanha. Khefrenin temppelin rakennustyyliä muistuttaa vain yksi toinen temppeli Egyptissä, Osirion.

 

Mysteerinen Osirionin temppeli

Osirion sijaitsee Abydoksessa, joka on yksi muinaisen Egyptin vanhimpia kaupunkeja. Abydos toimi pääkaupunkina uuden valtakunnan ajalla ja siellä sijaitsee Seti I:n temppeli (19. dynastia).

Seti I
kuvassa Seti I:n temppeli: https://en.wikipedia.org/wiki

Osirion sijaitsee Seti I:n temppelin takana noin 10 metriä alempana. Se yhdistetään Seti I:een, koska temppeleitä yhdistää kulkureitti ja Osirionista löytyy Seti I:n pojanpojan Merenptah:in kartusseja (nämä on voitu lisätä myöhemmin). Osirionin temppeli muistuttaa arkkitehtuuriltaan Khefrenin laksotemppeliä. Niissä on samanmuotoisia valtavia kivilohkareita.

Osirion
kuva Osirion: http://www.houseoflifeabydos.com

Osirion on ainoa Egyptistä löydetty temppeli, joka on rakennettu maanpinnan alapuolelle. On selvää, että Osirion ja Seti I:n temppeli ovat eri aikakausilta. Temppeli on rakennettu alun alkaen maan tasolle. Tuhansien vuosien aikana niili on tulvinut ja sen liete sekä hiekka on täyttänyt ja peittänyt temppelin kokonaan.

 

Serapeum

Kuuluisa egyptologi Auguste Mariette löysi Serapeumin vuonna 1851 tehdessään kaivauksia Saqqaran alueella, lähellä Zoserin porraspyramidia. Serapeum on maan alle kaivettu luolasto, josta löytyy muinaisen Egyptin massiivisimmat sarkofagit (niitä on yli 20).

Serapeum 1
kuva http://isida-project.ucoz.com/egypt_2012

Yhdestä kivestä tehdyt sarkofagit painavat arviolta 50 tonnia. Arkkujen kannet painavat noin 20 tonnia. Materiaalina on mm. graniitti ja dioriitti, joita on vaikea työstää. Osa sarkofageista on erittäin tarkasti viimeistelty sileine sisäpintoineen ja niissä on tarkalleen 90 asteen kulmat. Insinööri Chris Dunn on mitannut, että näiden sarkofagien pinnat ovat suoria 0.005 mm tarkkudella (tämä on noin kymmenesosa hiuksen paksuudesta, joka on 0.05-0.10 mm). Kun kiveä työstetään näin tarkasti, tarvitaan suunnilleen yhtä tarkkoja työkaluja kuin mitä nykyisin on käytössä.

Serapeum 2
kuva http://www.gizapower.com

Chris Dunn tiedusteli suurelta granittivalmistajalta Yhdysvalloissa pystyttäisiinkö vastaavanlainen arkku valmistamaan. Vastaus oli, että se voitaisiin rakentaa 5 eri graniittilohkareesta, jotka liitettäisiin yhteen. Yhdestä lohkareesta sitä ei pystyttäisi työstämään.